Dagens flopp och dagens hopp

Torsdag 3 augusti

Torsdagen går mot natt och vi sammanfattar dagen i patrullaftonbönen. Var och en får dela "dagens hopp" och "dagens flopp", det vill säga något positivt och något negativt från dagen. Flopparna domineras av det regniga vädret, med åskan som kulmen. Dagens hopp består till exempel av det stora nät som vi under kvällen satt upp i byn – ett nät att slappa i, umgås i och kanske leka i. 
 
Vädret får bli även min flopp. Scoutläger är trots allt roligare med torra kläder och skor. Hurtiga rop om att "regn hör till" eller "det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder" biter inte riktigt. Jag föredrar fortfarande tält som inte luktar fuktig skunk. Och det gäller även om det varit ännu värre något tidigare år. 
 
Men dagens hopp är ändå större. Jag har fått se en massa glada barn. Skrattande barn i tidigare nämnda nät, glatt hejande barn som kommenterar något från morgonsamlingen eller en stolt scout som visar sin nytäljda herdestav. Många barn är det som har snidat egna stavar på lägret. Sådana stavar som Mose delade Röda havet med, David jagade lejon med och herdarna på Betlehems äng stod lutade mot när änglarna kom.
 
"Jag är den gode herden", sade Jesus. Det är gott att få krypa ner i sin sovsäck och veta att ytterst är det ingen scoutledare, utan Gud själv som har koll på sina får. Och varje liten scout får vara ett sådant får.
 
David Castor, Röke