F.A.Q. Familjebyn

Hur scoutig måste man vara som familj för att kunna delta i Familjebyn?
Vi bor i tält och lagar vår mat på uppbyggda spisar. Vi kommer att hjälpas åt att bygga upp spisar och bord, men det är bra om du kan göra en råbandsknop, hantera kniv och göra upp eld. Sedan klarar vi av mycket med ett gott humör och gemensamma kunskaper. Ett tips är att fråga din lokala scoutförening om ni som familj får vara med vid någon förberedande träff för att lära er grunderna kring scoutlägerliv.

Hur små barn kan man ha med sig på Familjebyn?
Det fungerar att ha även riktigt små barn på Familjebyn. Det viktiga är att du som förälder känner dig bekväm med att leva lägerliv och är beredd på att det kan låta från tälten bredvid.

Vi känner inga andra som ska med på Familjebyn. Hur kommer det bli för oss?
De flesta kommer inte att känna så många när de kommer till lägret. Vi kommer att dela in alla familjer i matlag, mindre enheter, där man lätt lär känna varandra. Du kommer att få veta innan lägret vem du ska dela matlag med. Vi kommer också att göra mycket saker tillsammans så att vi snabbt lär känna varandra.

Vi har ett barn som inte riktigt vågar vara med i Scoutbyn själv. Hon kommer nog sova med oss i Familjebyn. Fungerar det?
Ja, för Familjebyn går det bra. Det viktigaste att barnets patrulledare vet om detta, och att det fungerar för honom/henne och resten av patrullen. Ur brandsäkerhet behöver vi veta vilka som sover i vilken by.

Får vi ta med husvagnen och laga mat och sova i den?
Man får gärna ta med husvagn/husbil och använda som sin sovplats, men vi önskar att all matlagning och måltidsgemenskap sker vid uppbyggda spisar och bord och i Familjebyns cafétält. Detta för att gemenskapen i socknen ska bli så bra som möjligt. Vi vill att känslan på Familjebyn ska vara scouting, och inte campingplats. Därför är vi tacksamma om ni lämnar stora förtält och baden-badenstolar hemma.

Måste man ha scoutskjorta för att delta?
Nej, man behöver inte ha scoutskjorta för att delta. Men oömma praktiska och varma kläder.

Jag vill åka på Familjebyn med mina barnbarn. Går det bra?
Ja, det fungerar jättebra. Välkommen!

Hur stor eller liten kan en familj på Familjebyn vara?
En familj kan minst bestå av två personer (en vuxen och ett barn, eller två vuxna utan barn) eller en ensam vuxen. Man behöver inte vara släkt med varandra, men barn behöver känna sig trygga med den/de vuxna som de åker med. Vill man ha med hela tjocka släkten är det nog smart att dela upp den på några olika familjesammansättningar. Barn får inte delta i Familjebyn utan vuxen.

Kan jag vara ledare på riktiga lägret, men bo med min familj på Familjebyn?
Om det fungerar för din patrull och övriga ledare i resp. by så är det möjligt att sova och bo i Familjebyn, och samtidigt äta, vara engagerad i det stora lägret. Vi behöver dock veta detta innan lägret drar igång, för planering och säkerhet.

Kan man ha barnvagn med på Familjebyn?
Ja, det går bra, men det kan vara bra att komplettera med bärsele eller bärryggsäck, ifall det blir geggigt och vi behöver röra oss mycket över lägerområdet.

Våra minsta barn vill gärna vara med storebror på stora lägret ibland. Får barnen på Familjebyn vara med något på det stora barnlägret?
Ja. Det kommer att erbjudas möjlighet att ta del av Plusmenyn för barn 8-9 åringar under förutsättning att man har en vuxen med sig på aktiviteterna som har ansvar för det barn som gå med till det stora scoutlägret. Vi kommer också att delta i många av lägrets gemensamma programpunkter, te x lägerbål, gudstjänster och några aktiviteter, så där kan ni träffas. Sedan finns det gott om tid för att besöka varandras socknar under fritiden.

Vi är inte aktiva i någon kyrka. Kommer det vara mycket religiöst på Familjebyn?
Vi arrangerar ett kristet scoutläger där det kommer att finnas lägergudstjänst, lägerandakter och program som på ett konkret sätt visar hur man omsätter tro i handling. Barnen kommer att lära sig kristna sånger och prata om kristen tro. De vuxna kommer att ges möjlighet att samtala om livet och tron. Vi kommer alla som vi är och delar med varandra den tro vi har eller inte har. Du är välkommen oavsett om du är aktiv i en kyrka eller inte, oavsett vad du tror eller inte tror.

Vi tänkte kombinera Patrullriks med semester i Småland. Kan vi vara med bara några dagar och göra annat under de andra dagarna?
För att komma in i gemenskapen och lägerstämningen rekommenderar vi att ni deltar i hela lägerprogrammet. Kanske går det att förlänga resan med semester dagarna innan eller efteråt istället?

Vad gör man i Familjebyn om det regnar hela veckan?
Vi har ett gemensamhetstält som vi kan vara i om regnet vräker ner, men ni behöver alla ta med stövlar och regnkläder som man kan vara ute i en hel dag, för verksamheten fungerar även om det regnar.

Om jag fortfarande har frågor vad göra jag då?
Då ringer du Maria Weister på telefon 0734-222 823, Mikael Weister, 0706–222 635 eller e-post: familj@patrullriks.nuså kan du förhoppningsvis få svar!